
Question 3 – Planning Act Statements 

Do you always sign the Planning Act Statements?  Yes or No? 

 

Results: 

65% of respondents indicated that they always sign the Planning Act Statements. 

 

WG comment: 

Lawyers should remember that: 

- the standard OREA Agreement of Purchase and Sale provides in paragraph 16: “If 

required by the Buyer, Seller covenants that the Transfer/Deed of Land to be delivered 

on completion shall contain the statements contemplated by Section 50(22) of the 

Planning Act, R.S.O. 1990.”1  - Where a deed or transfer contains (the statements) any 

contravention of (section 50) of The Planning Act does not and shall be deemed never to 

have had the effect of preventing the conveyance of any interest in the land.2 

The Committee recommends that all lawyers add a request in their standard letter of 

requisition and sign the Planning Act Statements when the opportunity is presented.  

 

For Q1, Q2 & Q3 respondents practiced in : 

 

 
1 OREA Form 100, Revised 2013. 
2 Planning Act, R.S.O. 1990, c. P.13, s. 50 (22). 


